Parkinson Hastalığında Beyin Pili ile Tedavi Nasıl Olur?
Hareketlerde görülen yavaşlık, vücuttaki titreme, dengede duramama gibi belirtileri olan Parkinson hastalığının tedavisinde beyin pili de kullanılmaktadır. Beyin pili takarak vücuttaki titreme ve hareketlerdeki kısıtlamalar ortadan kaldırılabilir. Ancak bu tedavi yöntemine ilk etapta başvurulmamaktadır. Beyin pili takmak için bireyin hastalık süreciyle alakalı bazı farklı durumlar görülmelidir. Bu pilin takılması için gereken şartlardan biri, hastanın 5 senedir Parkinson hastalığı ile mücadele ediyor olmasıdır. Hastalığın tanısı konulduğundan itibaren 5 sene olmamışsa, beyin pili takılmamaktadır.
Beyin pili takılması için geçerli olan bir diğer sebep ise kullanılan ilaçların yetersiz görülmesidir. Parkinson hastalarına ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Çoğu hasta ilaç tedavisi ile bu hastalığı yenebilmektedir. Ancak bazı hastaların durumu ilaç tedavisiyle geçmeyecek kadar ağır olabilir. Bu hastalarda ilaç tedavisine ek olarak beyin pili de takılır. İlaç tedavisinin uygulandığı bazı hastalarda bu ilaçlar yan etkiler gösterir. Bu durumda ilacın dozu arttırılamayacağından ilaç tedavisi kesilerek, beyin piline başvurulmaktadır.
Beyin Pili Nasıl Takılır?
Yukarıda belirtilen şartlardan birisi hastada görüldüyse bu durumda nörolog beyin pili tedavisini uygun görür. Hastaya durum açıklanır ve rıza gösterdiği takdirde beyin pili tedavi süreci başlar. İlk olarak hastanın beyninde hangi noktaya pil konulacağını tespit etmek için hastanın beyin MR’ı çekilir. Ameliyat sabahı hastanın kafasına bir çerçeve yerleştirilir ve böylelikle hastanın beyin tomografisi çekilir. Daha önceden çekilen MR ile bu tomografi sonucu birleştirilerek, hastaya takılacak beyin pilinin en kolay yoldan nasıl takılabileceği tartışılır. Bu şekilde 2 aşamadan oluşacak ameliyatın süreci planlanmış olur.
İlk aşamada sadece lokal anestezi uygulanır ve bu aşamada hasta ile olan iletişim sürdürülür. Bu esnada genellikle uzun çubuk olarak dile getirilen elektrotlar beyin pilinin takılacağı bölgeye götürülür. Çubukların doğru bölgeye yönlendirildiğinden emin olmak için mikroelektrod kayıt denilen sistem ile beyindeki hücrelerin sesi kaydedilir. Hastanın bulgularında düzelme görüldüğü vakit o bölgeye uzun çubuklardan 2 tane yerleştirilir. Daha sonrasında ikinci aşamaya geçilir. İlk olarak hasta uyutulur. Hastanın kafasına yerleştirilen çerçeve çıkarılır. Kalıcı olarak yerleştirilen çubuklar, köprücük kemiğinin altına yerleştirilen pil ile birleştirilir ve ameliyat bitirilir.
Beyin Pili Takip Süreci
Ameliyat esnasında beyne yerleştirilen elektrotlar özel bir kumanda ile ayarlanmaktadır. Beyin pili ise nöroloji hekimleri sayesinde düzenli aralıklar ile takip edilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süresi yaklaşık olarak 1 aydır. Ancak bu 1 ay, hasta için büyük önem arz etmektedir. 1 ayın ilk 1,5-2 haftalık sürecinde hasta gözlem altında tutulur. Bu süreç içerisinde düzenli pansuman yapılmalıdır. Takılan pilin ömrü, pilin batarya gücüne ve takılan bölgeye göre 3-6 yıl arasında farklılık göstermektedir. Batarya gücü biten pillerde cilt altından bölgeye ulaşılarak piller değiştirilmektedir. Bu sayede tekrar bir ameliyata gerek kalmamaktadır.
Parkinson Hastalarında Beyin Pilinin Faydaları
Beyin pili tedavisinin uygulandığı her hastalıkta, hastaya ilk olarak ilaç tedavi uygulanmaktadır. Beyin pili bir nevi son çare olarak görülmektedir. Parkinson hastalarının şikayetlerinden biri de vücuttaki titremeler ve kasılmalardır. Genellikle kullanılan ilaçlar bireyde Diskinezi olarak adlandırılan kasılmalara yol açmaktadır. Beyin pili bu kasılmaların şiddetini azaltarak, hastaya daha konforlu bir yaşam sunmaktadır. Kullanılan ilaçların yan etkilerinden bir diğeri ise vücuttaki şiddetli dalgalanmalardır. Beyin pili takılan hastanın vücudundaki dalgalanmalarda da azalma görülmektedir. Hastayı olumlu yönde ilerleten beyin pili, doktorun ilaç kullanımını azaltmasına da yardımcı olabilir.
Hangi Hastalıklarda Beyin Piline Başvurulur?
Beyin pili birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları; Distoni, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Tourette, Epilepsi, Esansiyel Tremor ve tabi ki de Parkinson hastalığıdır. Majör depresyonda ve kronik ağrılarda da beyin pili tedavisi uygulanabilir.
Beyin Pili Ameliyatının Riskleri
Her ameliyatın bir riski olduğu gibi beyin pili ameliyatı esnasında da bazı riskler mevcuttur. Bu riskler ameliyat esnasında görülebileceği gibi ameliyat sonrasında da görülebilmektedir. Başlıca riskler şunlardır:
- Yara problemleri görülebilir.
- Görüş bulanıklığı yahut görüşte azlık olabilir.
- Beyin kanaması geçirme riski vardır.
- Damarlarda tıkanıklık görülebilir ve sinir hasarlarına rastlanabilir.
- Enfeksiyon problemleri ile karşılaşılabilir.
- Temas bozuklukları görülebilir.
- Beyin elektrotlarında kayma görülebilir.