Spinal Kord Stimülasyon Tedavisi

Spinal kord stimülasyon tedavisi, ağrı sinyallerini beyne ulaşmadan önce maskeler. Kalp piline benzer küçük bir cihaz, omuriliğe elektrik darbeleri iletir. İnsanların kronik ağrılarını daha iyi yönetmelerine ve opioid ilaç kullanımlarını azaltmalarına yardımcı olur. Kronik sırt, bacak veya kol ağrısı çekiyorsanız ve diğer tedavilerle tedavi olamadıysanız bu bir seçenek olabilir.

Omurilik tümörleri, omuriliğin koruyucu zarlarına göre nerede meydana geldiklerine bağlı olarak üç farklı tipten biri olarak sınıflandırılabilir. Bunlar ana intradural tümör tipleridir:

Spinal Kord Stimülasyon Tedavisi Nedir?

Bir Omurilik Stimülatörü (SCS-Spinal Cord Stimulator) cihazı cerrahi olarak cildinizin altına yerleştirilir ve omuriliğinize hafif bir elektrik akımı gönderir. İnce teller, akımı bir puls üretecinden omuriliğin sinir liflerine taşır. Açıldığında, SCS ağrınızın hissedildiği bölgedeki sinirleri uyarır. Ağrı azalır, çünkü elektrik darbeleri değişir ve ağrı sinyalinin beyninize ulaşmasını engeller.

Bazı SCS cihazları, ağrı hissini parestezi adı verilen hafif bir karıncalanma hissiyle değiştirmek için düşük frekanslı bir akım kullanır. Diğer SCS cihazları, karıncalanma hissi olmadan ağrıyı maskelemek için yüksek frekanslı veya ani darbeler kullanır. Çoğu cihazda parestezi içermeyen ayar bir seçenektir.

 

Stimülasyon, ağrının kaynağını ortadan kaldırmaz. Sadece beynin onu algılama biçimini değiştirir. Sonuç olarak, ağrı kesici miktarı kişiden kişiye değişir. SCS için hedef, ağrıda %50 ila %70 azalma sağlamaktır. Bununla birlikte, günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenize yardımcı oluyorsa ve aldığınız ağrı kesici ilaç miktarını azaltması da önemlidir. SCS kas gücünü arttırmaz.

Birkaç tür SCS cihaz sistemi vardır. Ancak, hepsinin üç ana bölümü vardır:

  • Elektrik darbeleri oluşturan pilli bir darbe üreteci.
  • Omuriliğe elektrik sinyallerini ileten bir dizi elektrot (8-32) içeren bir kurşun tel.
  • Cihazı açıp kapatan ve ayarları yapan bir el kumandası.

 

Şarj edilemeyen bataryaya sahip sistemlerin, kullanım sıklığına bağlı olarak her 2 ila 5 yılda bir, cerrahi olarak değiştirilmesi gerekir. Şarj edilebilir pil sistemleri 8 ila 10 yıl veya daha uzun sürebilir, ancak sistemi her gün şarj etmeyi unutmamalısınız.

Sinyal üreteci programlanabilir ayarlara sahiptir. Bazı SCS cihazları, vücut pozisyonundaki bir değişikliği (oturma veya uzanma) algılayabilir ve stimülasyon seviyesini aktivitenize göre uyarlayabilir. Diğer sistemler, birden fazla ağrı alanını kapsayacak şekilde bağımsız olarak programlanabilen uçlara sahiptir. Bazıları karıncalanma olmadan elektrik sinyali gönderir. Doktorunuz sizin için en iyi sistem tipini seçecektir.

 

SCS Adayı Kimdir?

Fiziksel durumunuzun, ilaç rejiminizin ve ağrı öykünüzün değerlendirilmesi, ağrı yönetimi hedeflerinizin SCS için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Doktorunuz, önceki tüm tedavileri ve ameliyatları gözden geçirecektir.

SCS için seçilen hastalarda genellikle 3 aydan uzun süredir bel, bacak (siyatik) veya kolda kronik ağrı vardır.

 

Aşağıdaki Durumlarda SCS İçin Aday Olabilirsiniz:
  • Konservatif tedaviler başarısız olmuysa,
  • Ek cerrahiden fayda görmediyseniz,
  • Ağrı düzeltilebilir bir sorundan kaynaklanıyorsa,
  • Riskler veya uzun iyileşme süresi nedeniyle daha fazla ameliyat istemiyorsanız,
  • SCS için kontrendike tıbbi durumunuz yoksa.
  • SCS, bir ağrı-engellilik döngüsü oluşturulmadan önce, kronik bir durumun erken evrelerinde daha iyi işlev görür.

 

SCS Endikasyonları Şunlardır:
  • Kronik bacak (siyatik) veya kol ağrısı: Artrit, spinal stenoz veya sinir hasarının neden olduğu devam eden kronikağrı.
  • Diyabetik Nöropati: Genellikle bacaklarda veya ayaklarda yanma veya yanıcı ağrıya neden olabilen diyabetik durum.
  • Başarısız Bel Cerrahisi: Bir veya daha fazla ameliyatın kalıcı kol veya bacak ağrısını gidermede başarısız olması, ancak orijinal prosedürün teknik bir başarısızlığı olmaması.
  • Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu: Hastaların tipik olarak ayakta veya elde sürekli, kronik yanıcı ağrı hissettiği ilerleyici bir hastalık.
  • Araknoidit: Omurilik sinirlerinin koruyucu zarının ağrılı iltihaplanması ve skarlaşması.
  • Diğer: Kök ağrısı, periferik vasküler hastalık, multipl skleroz veya omurilik yaralanması.

 

Cerrahi Karar Nasıl Verilir?

Bir omurilik stimülatörünün sizin için iyi bir seçenek olup olmayacağını belirlemek, iki aşamalı bir süreçtir. Öncelikle, cihazın ağrı seviyenizi azaltıp azaltmadığını görmek için bir denemeden geçmelisiniz.

  1. Adım: Deneme “test stimülasyonu”

Deneme stimülasyonu, bir SCS’nin ağrınızın türü, yeri ve şiddeti için işe yarayıp yaramadığını belirlemek için yapılan bir “test stimülasyonu”dur. Poliklinikte gerçekleştirilir.

Kan sulandırıcı kullanıyorsanız, ilacı çalışmadan 3 ila 7 gün önce kesmeniz gerekir.

Sırtın alt kısmındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik verilir. X-ışını floroskopisi kullanılarak, deriden kemik ve omurilik arasındaki epidural boşluğa içi boş bir iğne sokulur. Deneme kablosu belirli sinirlerin üzerine yerleştirilir ve konumlandırılır. Teller, bir kayışa takılan harici bir jeneratöre bağlanır Deneme stimülatörünün nasıl kullanılacağına ve insizyon bölgenizin bakımına ilişkin talimatlarla birlikte eve gönderilirsiniz. Farklı aktiviteler sırasında stimülasyon ayarlarının ve ağrı giderme seviyesinin yazılı bir kaydını tutulur. 4 ila 7 gün sonra, stimülatörün kalıcı olarak implante edilmesi veya deneme elektrotlarının çıkarılması hakkında görüşmek üzere doktorunuz ile görüşmelisiniz.

Deneme başarılı olursa ve ağrıda %50’den fazla iyileşme hissettiyseniz, SCS cihazını vücudunuza yerleştirmek için ameliyat planlanabilir.

 

  1. Adım: Operasyon

Genellikle 1 ila 2 saat sürer. Elektrot uçları floroskopi (bir tür X-ışını) yardımıyla yerleştirilir. Sırtınızın ortasında küçük bir cilt kesisi yapılır ve kemikli omur ortaya çıkar. Elektrotları yerleştirmek için yer sağlamak üzere kemikli arkın bir kısmı çıkarılır (laminotomi). Elektrotlar, omuriliğin üzerindeki epidural boşluğa yerleştirilir ve dikişlerle sabitlenir. Elektrotlar doğrudan omuriliğinize dokunmaz.

 

  1. Adım: Stimülasyonun Test Edilmesi

İmplante edilen SCS cihazına bağlı olarak, doktorun stimülasyonun ağrı alanlarınızı ne kadar iyi kapsadığını test etmesine yardımcı olmak için uyandırılabilirsiniz. Bununla birlikte, modern SCS cihazı elektrotları, sinirlerin anatomisine veya elektriksel durumuna göre konumlandırılabilir. Denemeden elde edilen ayarlar, ameliyatın sonunda puls üretecisini programlamak için kullanılır, bu nedenle en iyi ağrı kesiciyi stimülasyonu belirlemek için geri bildiriminiz önemlidir.

 

  1. Adım: Elektrotların Sabitlenmesi

Kurşun elektrotlar yerleştirildikten sonra tel, omurgadan kalçaya kadar derinin altından geçirilir ve burada jeneratör implante edilir.

 

  1. Adım: Puls Üretecinin Yerleştirilmesi

Bel hizasının altından küçük bir deri kesisi yapılır. Cerrah deri altında jeneratör için bir cep oluşturulur. Kurşun tel puls üretecine bağlıdır. Jeneratör daha sonra cilt cebi içinde doğru bir şekilde konumlandırılır.

 

  1. Adım: Kapatma

Kesiler, dikişler ve cilt yapıştırıcısı ile kapatılır ve pansuman uygulanır. Ameliyattan sonra çoğu hasta aynı gün veya ertesi sabah evlerine taburcu edilir. Puls üreteci siz ayrılmadan önce programlanacaktır. Eve gittiğinizde takip etmeniz için size yazılı talimatlar verilecektir. Ameliyattan sonraki 6 hafta boyunca ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonraki gün duş alabilirsiniz. Cilt bakımı yapılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar cerrahınızın belirttiği şekilde devam edilmelidir.

 

Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?
  • 38°C’nin üzerinde ateş.
  • Geçmeyen mide bulantısı veya kusma.
  • Geçmeyen şiddetli ağrı.
  • İnsizyon yerinde enfeksiyonu belirtileri.
  • Kesi yerinde kızarıklık veya kaşıntı (Dermabond cilt yapıştırıcısına karşı alerji).
  • Baldırda şişlik ve hassasiyet (kan pıhtılaşma belirtisi).
  • Kollarda veya bacaklarda yeni başlayan karıncalanma, uyuşma veya güçsüzlük.
  • Baş dönmesi, kafa karışıklığı, mide bulantısı veya aşırı uyku hali.
  • Elektrotların veya cihazın çevresinde deri altında sıvı birikimi.
  • Ani şiddetli sırt ağrısı, ani başlayan bacak zayıflığı ve spazmı, mesane ve/veya bağırsak fonksiyonu kaybı. -bu acil bir durumdur-

 

Ameliyattan 7-10 gün sonra insizyonun kontrolü için doktorunuzu ziyaret ediniz. Cerrahla kontrol randevusuna cihazınızın kumandası ve ürün kutusu getirilmelidir. Puls üretecinin programlanması gerekirse bu anda ayarlanabilir. İlaçlarınızı ayarlamak ve stimülatörün programlanması için doktorunuzla birlikte çalışmanız önemlidir.

 

Sonuçlar Nelerdir?

SCS’nin sonuçları dikkatli hasta seçimine, başarılı deneme stimülasyonuna, uygun cerrahi tekniğe ve hasta eğitimine bağlıdır. Stimülasyon, ağrıya neden olan durumu iyileştirmez. Aksine, hastaların ağrıyı yönetmesine yardımcı olur. Ağrı en az yarı yarıya azalırsa SCS başarılı kabul edilir.

Omurilik stimülasyonu ile ilgili yayınlanmış çalışmalar, kronik ağrıdan mustarip hastaların %50 ila 80’inde uzun vadeli iyileşme göstermektedir. Bir çalışma, hastaların %24’ünün tek başına uyarılarıyla veya ağrı kesici ilaçların eklenmesiyle işine dönecek kadar iyileştiğini bildirmektedir.

SCS tedavisi geri dönüşümlüdür. Bir hasta herhangi bir zamanda devam etmemeye karar verirse, elektrot telleri ve jeneratörün tamamı çıkarılabilir.

 

Riskler Nelerdir?

Hiçbir ameliyat risksiz değildir. Herhangi bir ameliyatın genel komplikasyonları arasında kanama, enfeksiyon, kan pıhtıları ve anestezi reaksiyonları bulunur. SCS ile ilgili spesifik komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Stimülasyonda istenmeyen değişiklikler (Muhtemelen elektrotların etrafındaki dokudaki hücresel değişiklikler, elektrot pozisyonundaki değişiklikler, gevşek elektrik bağlantıları ve/veya kurşun arızası ile ilgili olabilir.)
  • Epidural kanama, hematom, enfeksiyon, omurilik sıkışması ve/veya felç (cerrahi bir işlem sırasında epidural boşluğa kurşun yerleştirilmesinden kaynaklanabilir)
  • Pil arızası ve/veya pil sızıntısı
  • Beyin omurilik sıvısı kaçağı
  • Elektrot veya stimülatör bölgesinde kalıcı ağrı
  • İmplant bölgesinde berrak sıvı birikimi olabilir, bu durum genellikle kendiliğinden kaybolur ancak drenaj gerektirebilir.
  • Stimülasyonda değişikliklere ve ağrının giderilmesinde azalmaya neden olabilen kurşun migrasyonu
  • İmplant malzemelerine alerjik reaksiyon
  • Jeneratör geçişi ve/veya yerel cilt erozyonu
  • İmplantasyon seviyesinin altında felç, halsizlik, sakarlık, uyuşma veya ağrı
  • Ek ameliyat gerektirebilecek durumlar arasında elektrot telinin hareket etmesi, elektrot telinin veya uzatma telinin kırılması veya (nadiren de olsa) cihazın mekanik arızası yer alır. Cihazın çıkarılmasının nedenleri arasında enfeksiyon ve ağrının giderilememesi yer alır.
  • Bazen elektrotun çevresinde skar dokusu gelişir ve stimülasyonu daha az etkili hale getirebilir.

 

Bir Stimülatör ile Yaşamak

SCS programlandıktan sonra, her stimülasyon periyodunun gücünü ve süresini kontrol ederek stimülasyonu düzenlemek için talimatlarla eve gönderilirsiniz. Gerekirse doktorunuz takip ziyaretlerinde nabız genişliğini, genliğini ve frekanslarını değiştirebilir.

SCS programlanabilir ayarlara sahiptir:

  • Frekans (hız): saniyede stimülasyonun iletilme sayısı.
  • Stimülasyon genliği: stimülasyonun kaplayacağı alan.
  • Nabız genliği: ağrı algılama eşiğini belirler.
  • Portatif programlayıcı, stimülatörü açıp kapatmanıza, programları seçmenize ve stimülasyonun gücünü ayarlamanıza olanak tanır. Çoğu kişiye, günün herhangi bir saatinde veya belirli aktiviteler sırasında mümkün olan en iyi ağrı kesiciyi elde etmek için birden fazla program verilir. Gerekirse omurilik stimülatörünüzü günün her saati kullanabilirsiniz.

Bazen, pozisyonlarına bağlı olarak (örn. oturmaya karşı ayakta durma) stimülasyon yoğunluğunda farklılıklar hissedilebilir. Bu, konum değiştirdikçe elektriğin yayılmasındaki değişikliklerden kaynaklanır ve normaldir.

 

Çeşitli SCS sistemlerinin manyetik rezonans görüntüleme, ultrason, defibrilatör, elektrokoter, diatermi ve kalp pilleri ile kullanımlarında farklı kısıtlamalar vardır.

Tıpkı bir kalp pili gibi, stimülatörünüz de cep telefonları, çağrı cihazları, mikrodalga fırınlar, güvenlik kapıları ve hırsızlığa karşı sensörler gibi cihazlardan zarar görmez. Cihaz havaalanı güvenlik kapılarında tespit edildiğinden, implante cihaz kimlik kartınızı uçarken yanınızda bulundurmanız gerekir. Büyük mağaza ve havaalanı güvenlik kapıları veya hırsızlık detektörleri, kapıdan geçtiğinizde stimülasyonun artmasına veya azalmasına neden olabilir. Bu his geçicidir ve sisteminize zarar vermez. Ancak önlem olarak güvenlik kapılarından geçmeden önce sisteminizi kapatmalısınız.